Министрите по въпросите на енергетиката от ЕС ще проведат извънредна среща на 2 май, за да обсъдят доставките на руски газ и плащането в рубли. Това е заявила днес в ефира на Полската телевизия министърката на климата и околната среда Анна Москва, цитирана от ТАСС и БТА.

Европейската комисия ще даде на страните от ЕС допълнителни насоки дали могат да продължат да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите на блока, съобщи днес високопоставен представител на ЕК, цитиран от Ройтерс.

На 2 май ще бъде свикано спешно заседание на енергийните министри. Въпросът с покупките на руски газ и плащането в рубли ще е една от основните точки в дневния ред. Не вярвам отделните страни да изразят категорична позиция, но е възможно да разберем повече. Дори ако една страна по-рано е декларирала, че ще плаща в рубли, то тя може да се откаже от това си решение, коментира министър Москва.

"Газпром" съобщи на 27 април, че спира напълно доставките на синьо гориво за българската "Булгаргаз" и полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) заради това, че не са платили в рубли в установения срок, припомня ТАСС. Президентът на Русия Владимир Путин нареди на 23 март така наречените "неприятелски страни" да плащат за газа в рубли.

Страните в ЕС са разделени по въпроса дали санкциите ще бъдат нарушени, ако изпълнят условието на Москва и платят в рубли, припомня Ройтерс. Според механизма, предложен от Русия, купувачите са задължени да внасят евро или долари по сметка в "Газпромбанк", която трябва да ги конвертира в рубли.

Миналата седмица ЕК заяви, че тази схема може да наруши санкциите на Брюксел. Тя обаче уточни, че членките на блока могат да изпълнят трансакциите в съответствие със санкциите, ако обявят плащането за завършено, веднага след като са платили в евро и преди то да бъде конвертирано в рубли.

Високопоставеният източник, пожелал анонимност, посочи, че първоначалните насоки няма да бъдат променени по същество, но не потвърди кога ще бъдат оповестени допълнителни детайли.

Засега страните не са съгласни с препоръките на ЕК. На среща на посланиците от ЕС в сряда България и Полша са заявили, че те са объркващи, а някои страни като Дания, Финландия, Гърция, Словакия и Испания са казали, че е необходима по-голяма яснота, според други източници, цитирани от Ройтерс.

Има опасност въпросът да подкопае единния фронт срещу Москва, тъй като държавите вече имат различен подход, отбелязва агенцията. Енергийните министри на ЕС ще проведат в понеделник (2 май) извънредна среща, за да обсъдят отговора на руското искане.

България и Полша са се придържали към първоначалните си договори за плащане на газа, преди Русия да им спре доставките, допълва Ройтерс. Други страни, сред които Унгария, обявиха, че планират да плащат за руския газ в евро през "Газпромбанк", която ще ги конвертира в рубли.