Най-големите потребители на руски газ в Европа видяха алтернатива на синьото гориво във вече отречените въглища, предаде Ройтерс.

Германия, Италия, Австрия и Нидерландия дадоха сигнал, че централите на въглища могат да помогнат на Европа да преодолее кризата с намалелите руски доставки, съобщи БТА.

Нидерландското правителство обяви днес, че вдига тавана за производство, наложен на ТЕЦ-овете в страната и активира първата степен от плана за справяне с енергийни кризи.

Италия се доближи на крачка от обявяването на енергийна тревога, след като "Газпром" за пореден път съобщи на "Ени", че ще получи само част от поръчаното синьо гориво.

Германия, която също изпитва спад на доставките обяви в неделя, че може да рестартира въглищните централи, които е планирала да затвори. "Това е болезнена, но необходима стъпка", каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

Русия от своя страна за пореден път обвини Европа, че сама си е виновна, тъй като е прибегнала до налагането на санкции.

Европейските санкции замразяват активи на руски олигарси на стойност милиарди евро

Санкциите на Европейския съюз срещу руските олигарси са довели до замразяване на активи на стойност близо 12,5 милиарда евро (13 милиарда долара), заяви говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд, потвърждавайки данни, публикувани в германския вестник "Велт".

Това е двойно повече спрямо април, когато бе съобщено за замразени заради санкциите авоари в размер на 6,7 милиарда евро, каза Виганд.

Замразените авоари включват луксозни яхти, имоти, хеликоптери и произведения на изкуството. Общата стойност обаче не включва замразените активи на руската централна банка.

Увеличението на сумата се дължи предимно на нарастването на броя на проследените и замразени активи през последните седмици, особено в Германия, казват източници от Европейската комисия.

След избухването на войната в Украйна, Европейският съюз прие няколко пакета от санкции, насочени към руската икономика, финансова система, централна банка, високопоставени лица във властта, както и срещу руския президент Владимир Путин и хора от неговото близко обкръжение.

През април Европейската комисия заяви, че активи на стойност 30 милиарда евро са били конфискувани. Говорител на Комисията по-късно потвърди, че активите от руската централна банка са били включени към тази сума.

В края на май бе обявена сумата от 10 милиарда евро, но в нея тези авоари не бяха включени.