Германия трябва да ограничи използването на газ за производство на електроенергия и да даде приоритет на запълването на хранилища, за да компенсира спада на доставките от Русия, каза министърът на икономиката Роберт Хабек в неделя.

В противоречие с принципите на неговата Зелена партия, Хабек отбеляза, че страната също така ще трябва да увеличи използването на въглища за производство на електроенергия, каза Хабек, цитиран от DW.

Руската газова компания "Газпром" обяви миналата седмица, че намалява доставките по газопровода "Северен поток 1" по технически причини, заявявайки, че има забавяне в ремонта на компресорни турбини от германската компания Siemens Energy.

Германия беше подложена на силна критика в миналото, особено от Съединените щати, за това, че разчита на евтини руски енергийни източници, които Вашингтон винаги е разглеждал като риск за сигурността на Европа.

Какво планира правителството

"За да се намали потреблението на газ, трябва да се използва по-малко газ за генериране на електроенергия. Вместо това ще трябва да се използват повече електроцентрали, работещи с въглища", се казва в изявление на Министерството на икономиката.

Хабек каза също, че трябва да се изпомпва повече газ в съоръженията за съхранение. "В противен случай ще бъде много трудно през зимата", изтъкна той. В момента газохранилищата в Германия са запълнени около 57%.

Министърът изрази опасенията си от необходимостта да се използват повече въглища за производство на електроенергия, но описа настоящата ситуация като сериозна.

"Това е горчиво, но в тази ситуация е просто необходимо да се намали потреблението на газ", каза той.

Коалиционното правителство си постави за цел Германия да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2030 г. И въпреки засилващите се опасения от прекъсване на руските газови доставки, Федералното правителство заяви, че Германия не се отказва от решението си постепенно да премахне използването на въглищата в посочения срок. 

Хабек предложи поставянето на таван за битово отопление, а правителството също така иска да създаде модел за газови аукциони това лято, за да стимулира пестенето на газ от индустрията и намаляване на цената.

Съгласно схемата, индустриалните клиенти, които могат без газ, ще намалят потреблението си в замяна на финансова компенсация. След това спестеният газ ще бъде нагнетен в хранилище.

Правителството също така планира допълнителна кредитна линия от 15 милиарда евро чрез държавната банка KfW, за да даде възможност на мениджъра на германския пазар на газ Trading Hub Europe да купува газ за запълване на хранилищата.

Ще избере ли Германия фракинга

Третата страна в правителствената коалиция, неолибералните Свободни демократи (FDP), призова Германия да преразгледа забраната си от 2017 г. за неконвенционален фракинг на фона на проблемите с доставките.

Фракингът е процес за извличане на нефт и газ от шистови скали с помощта на химикали и налягане, смятани от много природозащитници като изключително вредни за природата.

Но парламентарният директор на FDP Торстен Хербст каза пред вестник "Велт ам зонтаг" (Welt am Sonntag), че подобни възражения вече не са от значение.

"Както показват научните изследвания, според съвременните стандарти за сигурност фракингът не причинява щети на околната среда", каза той.

Позовавайки се на факта, че Германия възнамерява да внася газ, добит чрез фракинг от САЩ, Хербст отбеляза, че тези, които подкрепят този ход, не могат да се противопоставят на насърчаването на безопасен фракинг в самата Германия.