Районната прокуратура в германския град Мюнхен съобщи, че е конфискувала апартаменти и е запорирала банкови сметки, собственост на руски депутат и съпругата му, в съответствие със санкциите на ЕС, наложени заради инвазията в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Депутат от Държавната дума (долната камара на Федералното събрание на Русия) и съпругата му, идентифицирани в съответствие с германските правила за поверителност само с инициалите си Л. и К., са били съсобственици на два апартамента в баварския град и са продължили да получават доходи от наем в нарушение на санкциите, се казва в изявление на прокуратурата.

Съпругата на руския депутат, която е регистрирана като жител на Мюнхен, е и едноличен собственик на трети апартамент в града, от който е продължила да получава наем. Това означава, че и двамата са заподозрени в нарушаване на външнотърговския закон на Германия, отбелязва АП. 

Разпореждането за конфискация на недвижимото имущество е издадено миналата седмица, но влиза в сила от понеделник, 20 юни.

На лицата, които живеят в апартаментите, е позволено да останат в тях, но вече нямат право да плащат наем на двамата заподозрени, а ще трябва да депозират парите за настаняването си в районния съд на град Мюнхен.

По запорирана банкова сметка всеки месец са постъпвали плащания в размер на около 3500 евро, според прокуратурата.

На 23 февруари ЕС наложи санкции на 351 депутати от Руската Дума, гласували за признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Сред наказателните мерки е замразяване на активите в страни от ЕС на всичките 351 депутати.