В четвъртък Европейската централна банка затвори един от своите уебсайтове, след като сайтът беше атакуван от хакери и беше заразен със злонамерен софтуер, предава БНР.

ЕЦБ заяви, че при хакерската атака не са били компрометирани чувствителни пазарни данни, но че може би са били откраднати имейл адресите и имената на абонатите на нейния бюлетин Banks" Integrated Reporting Dictionary (BIRD) посредством злонамерен софтуер.

BIRD е уебсайт, който ЕЦБ използва, за да помогне на банките да изпълняват стандартите за отчитане, определени от глобалните регулатори.

Говорител на ЕЦБ добави, че най-ранните открити доказателства за хакерската атака датират от декември 2018-а година, което означава, че тази външна намеса не е била открита в продължение на месеци, преди да бъде разкрита по време на работа по поддръжката.

"ЕЦБ се свързва с хора, чиито данни може да са били засегнати", посочи централната банка и допълни: "Нарушителят е успял да вкара злонамерен софтуер на външен сървър, за да подпомогне фишинг дейността си".

Създаден през 2015-а година, сайтът BIRD беше съвместна инициатива на Евросистемата на централните банки на еврозоната и на банковата индустрия. Участието в него беше доброволно, като неговото съдържание беше достъпно за всички заинтересовани страни.

ЕЦБ посочи, че BIRD е хостван от доставчик от трета страна и е отделен от всяка друга система на централната банка.

"Не са засегнати нито вътрешните системи на ЕЦБ, нито чувствителни пазарни данни", подчерта ЕЦБ.

Ройтерс напомня, че редица централни банки от Малайзия до Еквадор бяха обект на хакерски атаки през последните години.

Едно от най-големите в света киберпрестъпления се състоя през 2016-а година, когато киберизмамници откраднаха 81 милиона долара от сметка на Централната банка на Бангладеш във Фед на Ню Йорк, използвайки фалшиви поръчки в системата за плащания SWIFT.