Рекордно вливане на пари на финансовите пазари в Китай осъществи централната банка на страната, съобщи Bloomberg. Става дума за 83 милиарда долара, най-голямата сума, хвърляна еднократно на свободния пазар, според експерти истинско финансово цунами.

Целта на операцията - намаляване на дефицитите в търговските банки в навечерието на китайската Нова година. Става дума за евтин паричен ресурс, който ще позволи на търговските банки да продължават да финансират икономиката с кредити с ниски лихви. При това основния лихвен процент в Китай официално не се променя.

Стратегията работи при заместване на по-скъпи източници на финансиране за банките и освобождаване на допълнителни резерви в техния портфейл.

"Централната банка на Китай все по-често използва управление на ликвидността вместо понижаване на основната лихва в страната и така постига понижаване на стойността на междубанковото финансиране и дава възможност на китайските предприятия и компании да ползват евтини парични средства", коментира ситуацията Дин Шуан, главен икономист в  Standard Chartered Bank Ltd  в Хонконг.