Близо 30 души, свързани с престъпни улични банди може да получат общо 86 години затвор, след като се признаха за виновни в участие в схема за измами, съобщи главният прокурор на Калифорния Роб Бонта, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Лидерът на престъпната група Тони Кофман е осъден на 13 години и 8 месеца затвор и ще трябва да възстанови 861 000 долара. Кофман и останалите 28 подсъдими участвали в престъпен заговор за измами на територията на целия щат като хаквали терминали за кредитни карти и търговски сметки на десетки медицински и стоматологични клиники, казаха съдебни служители.

Престъпната дейност, насочена срещу търговци и потребители, не само нанася финансови щети на общността, но застрашава и обществената сигурност, каза Бонта в изявление. Тези присъди трябва да изпратят мощно послание: престъпната дейност няма да бъде търпяна в нашия щат и ще държим отговорни участващите в незаконни дейности.

Обвиненията бяха повдигнати след многогодишно разследване на поредица от поредица от взломни кражби, свързани със схема за измами с кредитни карти в 13 града в Северна Калифорния, сред които Уолнът крийк, Антиок, Сан Рафаел и Напа, според щатското министерство на правосъдието.

Разследването започнало през февруари 2016 г., след като правоохранителните органи открили сходства при взломяванията на терминали за кредитни карти в региона.

Членове на бандите "Бъли бойс" и КоКо бойс" работили заедно при взломни кражби срещу бизнеси и при кражби в терминали за кредитни карти.

Заподозрените използвали терминалите за обработка данъчни декларации. Вместо стойността на възвръщаемостта да отива по предназначение, към съответния бизнес или потребител, тя била прехвърляна от престъпниците в отделна дебитна карта. Общата стойност на отклонените и откраднати средства е 1 милион долара.