Украинските сили за сигурност приземиха днес самолет в Киев, за да арестуват бивш ръководител на "Приватбанк" във връзка с дело за отклоняване на 5,5 милиарда долара, предаде Франс прес.

"Заподозреният в отклоняване на средства от "Приватбанк" се опита да излети от Днипро, Украйна, за Виена на борда на частен самолет. Благодарение на усилията на силите на реда самолетът бе приземен" в Киев, където заподозреният беше арестуван.

Това е първият арест на бивш ръководител на "Приватбанк", отбелязва Франс прес.

Според медии става дума за Володимир Яценко, втория по важност човек в Приватбанк преди национализирането й през 2016 г.

Съдбата на "Приватбанк" се следи внимателно от Запада и най-вече от Международния валутен фонд, който е основен кредитор на Украйна, една от най-бедните европейски държави.

"Приватбанк" бе национализирана през декември 2016 г., за да бъде избегнат фалит, който би довел до ефект на доминото за целия украински банков сектор.

Международният валутен фонд приветства национализирането на банката като важна мярка за гарантирането на финансовата стабилност на Украйна. Решението за национализиране на "Приватбанк" бе оспорено в съда от бившия основен собственик на банката, олигарха Игор Коломойски.

Украинската централна банка обвини Коломойски, че е източил 5,5 милиарда долара от "Приватбанк" преди нейното национализиране, но досега нито един от бившите собственици и високопоставени служители на банката не беше арестуван, отбелязва Франс прес.