Химгауерът , който е кръстен на южната баварска област около Розенхайм, съществува като банкнота с номинални стойности 1 до 50. Банкнотата може да се обменя в местните магазини при фиксиран курс едно към едно с еврото. Тази година в обращение са били 6 милиона химгауера в най-аграрния район близо до границата с Австрия. Това е увеличени от 33 % спрямо 2009 година, според Кристиан Гелери, който е създал паралелната валута през 2003 година като проект за насърчаване на местните компании.
През първата година на химгауера - 2003, когато алтернативата на еврото била приета само от шепа компании, около 130 души са използвали 70 000 химгауера. "Основната идея е парите да се свържат с реалната икономика и целта ни беше да запазим обращението на парите на местно равнище", посочи в неотдавнашно интервю за телевизия ARD Гелери, който е преподавател по икономика в средно училище.
"Искахме да помогнем на хората да обърнат внимание на дребния бизнес, средния потребител и парите да се въртят на местно равнище. Идеята ни е, че парите трябва да служат на хората, а не обратно," посочи учителят, който се превърна в малка знаменитост по германските токшоу програми тази година. В обращение са 540 000 банкноти химгауер, който е само една от 24-те алтернативни валути, създадени в германските региони. Няма опасност тези валути да заменят еврото - единната европейска валута, но нарастващата популярност на паралелните валути отразява страховете сред германците за стабилността на общата парична единица, която замени тяхната дойче марка през 2002 година.
"Химгауерът е оригинална идея, но не може да работи на национално равнище," посочи Волфганг Герке, който е преподавател по банково дело и президент на мозъчния тръст Bavarian Financial Centre. Герке агитира за това Гърция да напусне еврозоната и да се върне към драхмата като начин да й се помогне (и на еврозоната като цяло) да се възстанови от дълговата криза, която засегна тежко страната и Европейския съюз. "Драхмата би била например официална валута, а химгауер, разбира се, не е," добави Герке.
Докато химгауерът може да изглежда като шеговита идея за повечето хора, други всъщност проучиха успеха на регионалната валута и посочиха, че евентуално би могла да служи като модел за Гърция, чиято дългова криза разпали криза в целия ЕС.