Някои страни могат да подпомогнат растежа в краткосрочна перспектива, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на пресконференция при откриването на годишните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон, предаде АФП. "Ясно е, че веднага ми идва на ум за САЩ", уточни Лагард. "Става дума обаче за равновесие. Необходимо е да има паралелна траектория между този, който може да подпомогне растежа в краткосрочна перспектива, забавяйки темпа на ребалансирането (на държавните финанси - бе. ред.) и начина, по който са укрепени - стабилно и решително - мерките, които ще позволят да бъде намален дефицитът в краткосрочна перспектива.
Лагард подкрепя проекта, представен на 8 септември от президента на САЩ Барак Обама за създаването на работни места, чиято стойност, според Белия дом, е 447 милиарда долара. Тя обаче припомни, че подкрепя и страните, които полагат усилия да намалят бюджетния си дефицит. Напредналите страни се нуждаят от ребалансиране на държавните си финанси, отбеляза Лагард, цитирана от АФП.
Световната икономика навлиза в опасна фаза от развитието си. Икономическият растеж се забавя и на хоризонта се очертават рискове от спад на икономическите показатели, каза още шефката на МВФ, цитирана от ИТАР-ТАСС. Лагард сведе препоръките си към страните по света до четири "Р". Преди всичко трябва започне "ремонт" на финансовата система. Останалите "Р" са "реформи" във финансовия сектор, "рентабилност" на световната икономика и "реконструкция" особено в страните с ниско равнище на доходите, поясни Лагард.