На тържествена церемония снощи в столичния хотел "Шератон" бяха връчени наградите на финансовото изложение "Банки, инвестиции, пари". Осмото международно финансово изложение и конференция се провеждат тази година в София, докато като традиционно през предишните години техен домакин беше Пловдив.
Победителите в отделните категории са били определени от жури, в чийто състав влизат Гълъбин Гълъбов, член на Управителения съвет и изпълнителен директор на Емпорики банк, Емил Попов, председател на фондация "Банки, инвестиции, пари", Емилия Миланова, председател на Съвета на директорите на Пощенска банка, Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на "Елана финансов холдинг", Кирил Григоров, член на Съвета на директорите и прокурист на Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР), Мария Видолова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Тексимбанк, Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите и генерален директор на ЗД "Бул инс", Петър Чобанов, председател на Комисията за финансов надзор, и Христо Михайловски, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БАКР.
В категорията "Финансов продукт на годината" бяха връчени награди за "Инвестиционен и кредитен продукт" - на СиБанк, "Ипотечно кредитиране" - на Емпорики банк, както и за "Комбиниран спестовен продукт" - на Пощенска банка. Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул инс", получи от името на компанията приза в категорията "Общо застраховане" за "Хит Каско, ВИП Каско и Класик Каско".
Финансов продукт на годината в раздела "Иновативност и качество" стана ипотечен кредит "Домът" на МКБ Юнионбанк, а Societe Generale Експресбанк грабна наградата за "Комбиниран финансов продукт" за застраховка "Спокойствие" към овърдрафта, предлаган от банката.
Журито присъди и две големи награди за финансов продукт на годината - на СиБанк за продукта "Бизнес прогноза", и на Пощенска банка за спестовния продукт "СпестИнвест". Двете финансови институции, както и победителите в следващите категории, получиха статуетки на богинята на победата Нике.
Фактор ИН, представител на MoneyGram за България, получи специалната награда - в категорията "Най-добър ритейлър на парични преводи".
Другата специална награда - за най-перспективен и иновационен проект, бе връчена на "Белчев моторс" за произвеждания от него електромобил и станция за зареждане.
Съвместната награда на "Банки, инвестиции, пари" и БАКР за най-конкурентноспособна компания отиде при "Атаро клима".
За държава с най-големи инвестиции в България за 2009 г. беше наградена Холандия с инвестиции от над 1 млрд. евро.
За най-голям чуждестранен корпоративен инвеститор у нас през изминалата година беше обявена "Алстом пауър България". Финансовата институция с най-голям обем инвестиции пък се оказа УниКредит Булбанк.
Големите награди за финансови институции в съответните категории отидоха при ПОК "Доверие" - за пенсионноосигурително дружество и Алианц България - за застрахователна компания.
Методологията, на която се базира класацията, е изработена от БАКР въз основа на финансовите отчети на дружествата, обявиха организаторите.
Банка ДСК беше обявена за най-популярна банка, а Пощенска банка - за най-бързо развиваща се в България.
В категорията "Най-печеливша банка" бяха връчени две награди - на Интернешънъл асет банк и на Прокредит банк.
За най-сигурна банка пък журито беше определило УниКредит Булбанк, която грабна и голямата награда - за най-добра банка у нас за 2009 г