„Как най-бързо мога да се добера до пари, без много работа и без много мислене? Ами, с банков обир,” обяснява Шурл, който в момента излежава присъда в австрийски затвор именно заради такъв обир.
Неговите разсъждения са част от серия интервюта с бивши крадци, които са включени в проучване на австрийската полиция, занимаващо се с въпроса кои са най-ефективните мерки срещу банкови обири.
Изследването бе изготвено по инициатива на австрийската Ерсте Банк, но идеята бе подкрепена от още няколко големи австрийски финансови института, сред които Банк Аустрия и Райфайзенландесбанк.
В навечерието на Коледните и Новогодишните празници те запретнаха ръкави, за да се защитят от обири.
Генералният директор на Ерсте Банк, Елизабет Блайлебен-Корен, обяснява:
„Една от причините за това изследване беше, че искахме да разберем от самите извършители кои са за тях положителните и кои отрицателните стимули при обира на банки.”
Оказва се, че само 14% от всички обирджии на банки са професионалисти. Останалите са хора, занимаващи се с всякакъв вид престъпления или пък пълни аматьори. Съвсем малко са крадците, които планират нападенията си над банкови клонове.
Повечето действат на принципа на случайността и реагират според конкретната ситуация.
Около половината от извършителите, участвали в проучването на австрийската полиция, признали, че са получили идеята и информацията за нападенията си от медиите. Но това не е всичко.
Излиза също, че мерките за сигурност в банките не успяват да възпрат кандидат-обирджиите.
Около 94% от тях, например, не се плашат от видеокамерите в сградите. Една от причините за това е, че много от апаратите са все още аналогови и затова качеството на заснетите кадри не е особено добро.
По данни на австрийската полиция през 2008 г. в страната са били извършени 131 обира на банкови и пощенски филиали.
До края на ноември тази година пък броят им е достигнал 94. Затова от миналата година насам австрийските банки започнаха да въвеждат серия от мерки за подобряване на сигурността.
Елизабет Блайлебен-Корен от Ерсте Банк изброява:
„Значително увеличихме броя на наблюдателните камери. Сега можем да заснемем всеки ъгъл в нашите филиали и да изпратим кадрите на полицията само с натискане на едно копче. Имаме засилена частна охрана - явна и под прикритие. Развихме и нова концепция за филиалите, при която изместваме касите далеч от входа.”
Има и ред други мерки, които обаче се пазят в тайна, казват от австрийската полиция.