В същото време Ципрас договаря мерки за икономии в замяна на по-нататъшни финансови инжекции, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Изданието цитира източник от Еврокомисията, който казал, че Европейският съюз не е бил информиран от Ципрас за тези парични помощи.

Представители на кредиторите заявили, че гръцкото правителство не е договаряло с тях мерките, които премиерът Алексис Ципрас е обявил вчера.

Същите източници казали, че все още съществували сериозни трудности по прилагането на мерките, които преди дни финансовите министри от еврозоната одобриха във връзка с облекчаването на гръцкия дълг.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас внезапно обяви, че ще раздаде 617 млн. евро на 1,6 млн. пенсионери под формата на 13-а пенсия /средно по 380 евро на пенсионер/, и ще спре предвиденото увеличение на ДДС за островите, приютили бежанци, като по този начин се опитва да подготви почвата за евентуални предсрочни избори, коментират изданията днес.

Под заглавие "Ципрас се прегъва пред изкушението за избори" в. "Вима" пише, че "подаръчето" за пенсионерите идва внезапно, но не решава проблемите, пред които са изправени хората от третата възраст. Вестникът припомня, че премиерът е последвал примера на предишния си колега Андонис Самарас, който през 2014 г. също подходи така, опитвайки се да омилостиви част от електората, обявил се срещу политиката на икономии. За сетен път Ципрас избира да върви по пътя на изненадата и да маневрира пред европейците и МВФ, но сега този негов ход идва в доста деликатен момент, тъй като Атина очаква втората оценка на кредиторите по изпълняваната от нея спасителна програма, а МВФ настоява за допълнителни мерки за икономии.