Новото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките на природен газ от "Газпром" за над 400 млн. евро. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката, в който участва и новото ръководство на дружеството, предаде БТА.

Министърът припомни, че "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора с "Булгаргаз" от април 2022 г. и отбеляза, че съгласно предвидените клаузи в договора и взетото от Съвета на директорите на "Булгаргаз" решение, първо ще бъде претендирана тази претенция към "Газпром Експорт" и ще бъде даден кратък срок - един месец, в който, ако е възможно, тя да бъде уредена доброволно.

"Срокът ще бъде изключително кратък, тъй като повече от две години забавяне е меко казано, за мен - неприемливо", каза Владимир Малинов, цитиран от 3eNews.

В случай, че не бъде постигнато съгласие, ръководството на "Булгаргаз" е взело решение и ще бъде заведено арбитражно дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж, каза още министърът.

Той обясни, че претенциите за 400 млн. евро са на база извършен правен анализ, който значително се е забавил, и финансов анализ за размера на претендираната неустойка, като са ползвани и външни международни кантори за тази цел.