Щатският долар се обезценява леко спрямо еврото, британския паунд, японската йена и повечето световни валути, а инвеститорите очакват данни за априлската инфлация в Съединените щати и оценяват изявленията на предсеателя на Федералния резерв на (Фед-централната банка на страната).

В сряда доларът падна спрямо основните световни валути след данни, които показаха, че цените на производител в САЩ (PPI индекс за т. нар. производствена инфлация) през април са се повишили с 2.2% на годишна база, в съответствие с пазарните прогнози. Междувременно мартенската динамика на показателя беше ревизирана - индексът PPI ​​през предходния месец се увеличи с 1.8%, а не с 2.1%, както беше съобщено по-рано.

Данните за индекса на потребителските цени (CPI) ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че инфлацията в САЩ се е повишила с 3.4% на годишна база през април, като се забавя след покачване с 3.5% през март, което беше най-високото ниво от септември. Спрямо предходния месец март се очаква индексът на потребителските цени да нарасне с 0.4%, както и през предходните два месеца.

Междувременно председателят на Фед Джеръм Пауъл по време на реч предишния ден прогнозира забавяне на инфлацията през следващите месеци, но сигнализира, че основният лихвен процент вероятно ще се запази висок за по-дълго от очакваното. Пазарът оценява вероятността за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв през септември на 65%.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), е надолу с 0.05%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спада с 0.09%*.

Еврото се повиши с 0.08% до 1.0828 долара в сравнение с 1.0819 при затварянето на пазара във вторник, което е най-високото ниво от средата на април. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи вчера референтен курс от 1.0796 долара. Инвеститорите коригираха прогнозите за намаляване на лихвените проценти от големите централни банки. Очаква се ЕЦБ да намали лихвите по време на предстоящото си заседание на 6 юни, като пазарните прогнози са за потенциално понижение от приблизително 70 базисни пункта през цялата годината. За разлика от това, Федералният резерв не се очаква да намали цената на заема до септември или ноември, след като последните данни показаха, че производствените цени са се повишили много повече от очакваното през април.

Обменният курс на паунда към долара се повиши с 0.05% до 1.2598 долара в сравнение с 1.2592 долара в края на предишната сесия, а търговците усвояват последните данни за пазара на труда и перспективите за паричната политика.

Равнището на безработица в Обединеното кралство се повиши за трети месец, а растежът на заплатите остана на 6%, в съответствие с прогнозата на Банката на Англия (BоE), повишавайки залозите, че централната банка скоро може да започне да намалява лихвения процент. Всъщност вероятността BoE да намали лихвените проценти до юни се увеличи леко до 50%, а търговците продължават да залагат, че централната банка ще осъществи до две намаления с четвърт пункт до края на годината.Стойността на долара спрямо йената се понижи с 0.09% до 156.28 йени спрямо 156.42 йени в края на търговията предния ден, достигайки най-ниските си нива от две седмици и разпалвайки опасенията, че японските власти могат да се намесят отново, за да подкрепят валутата.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки каза, че правителството се координира с Централната банка на Япония (BoJ) и предприемат всички възможни мерки, за да следят отблизо движенията на йената. По-рано този месец йената се повиши рязко, след като отслабна до 160 за долар поради предполагаема правителствена намеса, като се предполага, BоJ е похарчила близо 60 милиарда долара за защита на японската валутата.При слаб долар обикновено стоковите валути се повишават, което се случва и днес. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишават съответно с 0.29% до 0.6643 щатски долара за един "австралиец" и с 0.29% до 0.6060 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона поскъпват съответно с 0.10% до 1.3639 канадски долара за един американски и с 0.20% до 10.7846 крони за един щатски долар.

Цените на фючърсите на петрола се повишават във вторник. На американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 31 май са поскъпнали с 0.73% до 78.59 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent с доставка също до 31 май са нараснали с 0.64% до 82.91 долара за барел*. И двата вида от суровината възстановяват някои загуби от предишната сесия, тъй като горските пожари в Канада застрашиха нефтената индустрия в страната, която има капацитет да произвежда 3.3 милиона барела на ден. Цените на петрола също бяха подкрепени от последните данни, показващи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3.104 милиона барела миналата седмица, надвишавайки прогнозите за спад от 1.35 милиона барела.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.