Много българи търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След покачване на цените от средно 30% годишно, през 2024 г. наблюдаваме известно успокояване. По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на сделките с около 10-15%, като малко намаление се регистрира и при цените на реализираните покупко-продажби. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва. А ръстовете в търсенето предоставят отлични условия за продавачите на такива имоти. Заедно с агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties разглеждаме тенденциите и очакванията.

По данни на агенцията най-търсени в момента са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой. Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици. Надценените имоти остават на пазара по-дълго и сделки често се реализират след преговори за цената.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици ще е допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние, споделят от агенцията за недвижими имоти.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв.м. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв.м. Макар да се наблюдава известно охлаждане в цените, развитието на пазара на ваканционни имоти продължава. Провокирано от ефектите на Covid-19 преди няколко години, това развитие сега е вече устойчива тенденция благодарение на трансформациите в навици и нагласи по отношение на работа и свободно време.

Каква е ориентировъчната пазарна цена на вашия ваканционен имот в момента може да проверите с безплатния имотен калкулатор на Bulgarian Properties. Той е разработен на база сериозна пазарна статистика за цялата страна, включително за най-популярните курорти у нас, и дава експресна оценка за по-малко от минута.

Снимка: Bulgarian properties

В своето портфолио от обекти за продажба BULGARIAN PROPERTIES има имоти във всички планински и морски курорти, което превръща агенцията в истински хъб за най-добрите оферти. И доверен съветник за онези, които имат нужда от съдействие в откриването на мечтания втори дом. Интересът към различните курорти е доста равномерно разпределен, посочват от агенцията. Купувачи има както за Боровец, който е най-близо до София, така и за Банско и Пампорово, които пък от своя страна предлагат по-ниски цени. На морето най-атрактивни за купувачите се очертават районите на север около Каварна, Балчик и Бяла, а също и целият район на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (в Черноморец и Созопол).

Разгледайте актуалните обяви за имоти в морските курорти тук.

Колко струва твоят имот? Заяви онлайн оценка сега!

Съдържание на: Bulgarian Properties