АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли, и ще подаде ново с оптимизирани параметри, съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката.

Той каза, че във връзка с цената на електрическата енергия за битовите потребители снощи е провел срещи с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и на "Българския енергиен холдинг" ЕАД. Към днешна дата мениджмънтът на АЕЦ "Козлодуй" е информирал КЕВР, че на база извършен допълнителен анализ от тяхна страна в рамките на следващата седмица, най-вероятно в понеделник, ще изтеглят заявлението си и ще подадат ново с оптимизирани параметри за произведената електрическа енергия от атомната централа, което ще доведе до понижаване на цената за битовите потребители, каза Малинов, цитиран от БТА. Той заяви, че тези оптимизирани разходи по никакъв начин няма да застрашат безаварийното и сигурно функциониране на 5-и и 6-и блок на атомната ни централа.

Малинов каза, че по тази тема вчера е имал среща с премиера Димитър Главчев и с вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, на която са обсъдили възможността на правителството да компенсира натрупания в предходен период дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", като добави, че това ще се случи във възможно най-кратки срокове. Министър Малинов обясни, че е получил официално писмо от председателя на УС на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", адресирано и до КЕВР, за натрупания към настоящия момент дефицит.

Дефицитът е вече над 432 млн. лева и той е натрупан от началото на регулаторния период, който е започнал на 1 юли 2023 г. Прогнозата на ръководството на фонда е, че този дефицит до края на регулаторния период ще достигне над 530 млн. лева, каза Малинов. Той посочи, че в рамките преди произнасянето на КЕВР за определяне на регулираната цена за бита, се очаква правителството да вземе съответните мерки, за да компенсира този дефицит и това да не се отрази върху цената за битовите потребители на електроенергия. 

Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г. - това заяви Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката, в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ в неделя.

"Много е тежко състоянието на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда, обясни той. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен", каза тогава Малинов. 

Служебният министър на енергетиката заяви още, че следващия месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран този дефицит и съответно да бъде минимизиран този удар, който всяко едно домакинство би понесло. Той обясни, че с последните законодателни промени, които бяха направени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик и така ще могат да бъдат определяни кои производители на електроенергия ще влязат в микса на регулирания пазар.

На 25 април депутатите приеха промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия. Министър Малинов коментира, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като и в предишната законодателна рамка пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 г. По думите му и сега тя ще се случи от 1 януари 2026 г. Той обясни, че промените, са свързани с преходния период, който е трябвало да започне от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за регулиране на този пазар.