Руският президент Владимир Путин е днес и утре на визата в Китай, първо посещение в чужбина след началото на петия му мандат, но във водената от него делегация липсва един важен представител на руския икономически елит - главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин е в Китай, като в неговатаделегация са най-влиятелните директори на държавни предприятия в Русия - с изключение на Милер.

В специално съобщение най-голямата компания за природен газ в света изтъква, че нейният председател не е пътувал до Китай, тъй като е имал срещи с високопоставени ирански представители.

"Алексей Милер води разговори с ирански лидери по време на визитата на Путин в Китай", се посочва в съобщението. От него обаче не става ясно за какво точно става дума по време на разговорите. Милер е от сряда в Техеран и се е срещнал с първия вицепремиер Мохамед Мохбер и иранския министър на петрола Джавад Овджи.

"Газпром" контролира 16 на сто от глобалните резерви от природен газ и доскоро беше толкова могъща, че беше считана за своеобразна държава в държавата. Но загубата на европейския пазар заради руската инвазия в Украйна й се отрази зле.

Износът на компанията спадна до най-ниското ниво за последните 30 години, а наскоро компанията обяви нетна загуба от 629 милиарда рубли (6,9 милиарда долара) за 2023 г., първа от 20 години насам.

Китайският пазар не е така гостоприемен

След спада на доставките за Европа Русия се обърна към Китай с амбиции до 2030 г. да изнася за този пазар по тръби 100 милиарда куб. м газ годишно. Първите доставки бяха осъществени през 2019 г. по тръбата "Силата на Сибир". До края на годината доставките по тръбата трябва да достигнат 38 милиарда куб. м, а през 2022 г. Москва и Пекин договориха износ на още 10 милиарда куб. м през остров Сахалин.

Голямата надежда на Русия е тръбата "Силата на Сибир-2", която минава през Монголия и е с планов капацитет от 50 милиарда куб. м годишно. Но и там "Газпром" се сблъска с проблеми заради липса на разбирателство относно цените и по други въпроси.

Според документ, до който Ройтерс е получил достъп, Русия очаква цената на газа, изнасян за Китай, да продължава да спада през следващите четири години, а най-лошият сценарий не изключва спад от 45 на сто до 156,7 долара за 1000 куб. м през 2027 г.

"Макар че "Газпром" ще получи допълнителни приходи от тези тръби, когато те заработят на пълен капацитет, компанията никога няма да е в състояние да замени бизнеса, който загуби в Европа", казва Катерина Филипенко, директор по въпросите на природния газ в "Ууд Макензи" (Wood Mackenzie), цитиран в анализ на Ройтерс.