Aпетитите спрямо пакета "Виваком"-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу КТБ АД, твърди Цветан Василев в интервю за вестник "Банкеръ".

Банкерът в момента се намира в Сърбия и чака решение за екстрадиция, поискана от българските власти.

"С цел да придобият мечтания актив на ниска цена сценаристите прилагат многообразни методи и средства, вдъхновени от холивудски шедьоври, които вероятно са изгледали през работно време. Съвсем "случайно" директор на ТЦ-ИМЕ, едно от дружествата-акционер във "Виваком", се явява защитен свидетел на прокуратурата", казва Василев.

Основен обвиняем по делото за източване на КТБ, макар и "задочно", е мажоритарният собственик Цветан Василев. С обвинения за съучастие или помагачество са още няколко души от ръководството на банката. Защитени свидетели по делото са Бисер Лазов и Теодора Тенева.

Според Василев "останалата част от сценария за "Виваком", в случай че не попадне в желаните ръце, включва безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията, чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата".

"Креативните" методи за финансов натиск на съответните институции са безкрайни. Съвсем наскоро поради липса на тоалетна на щанд на "Виваком" в столичен мол е наложена солена глоба на компанията. Тенденциозно валят подобни глоби и се съмнявам, че сходен стандарт се прилага към други фирми, казва още Василев.

"Опитът за вътрешен преврат в Надзорния и Управителен съвет на „Виваком“ е повече от скандален. Идеолози са съответният адвокат, стратегически посъветвал новоизлюпилия се "банкер", помещаващ се често в хотел "Берлин", както и златотърсачите от софийския клон на VTB Capital, подвели своята централа" - твърди Василев.

По думите му "касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой" и сега е време да се търсят нови активи за разграбване като "Петрол" и "Виваком".

Според него "цените на цесиите, с които кредитори и вложители в КТБ прехвърлят вземанията си на трети лица, трябва да бъдат използвани като показател за оценка на нейните активи".