Ако се приемат законовите поправки, които възпират недобросъвестните длъжници, лихвите дори може да тръгнат надолу, пише "Стандарт".
В момента законът дава възможност при несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна. Така например, ако гражданин си купи апартамент, може да го изгуби, ако строителят влезе в процедура по несъстоятелност към дата, по-ранна от сделката.
Законовата празнота е особено голям проблем за банките, тъй като ако се реши, че търговецът е бил неплатежоспособен няколко години преди да се учреди ипотека по даден кредит, банките губят статута си на обезпечен кредитор и трябва да се разчитат да получат дял от осребреното имущество на общо основание.
Управителят на БНБ Иван Искров поиска промени в защита на кредиторите преди месец .
Група депутати от ГЕРБ, сред които Емил Радев, ще внесат законопроект, който ще ограничи (от шест месеца до максимум три години назад) определянето на началната дата на неплатежоспособността, пише "Капитал Дейли". В момента периодът е неограничен, което създаваше възможности за некоректни длъжници с помощта на отделни съдии да избягват плащането на задълженията си. Освен това ако даден кредитор е свързано лице с фалирала фирма или е знаел за финансовите й проблеми, но въпреки това е изкупувал активи от нея, то всички сделки в срок до 2 години преди фалита ще бъдат обявени за недействителни, предлага още Радев.
Подобни изменения бяха внесени през зимата и от червения депутат Янаки Стоилов, но председателката на правната комисия Искра Фидосова така и не ги внесе за разглеждане, посочва "Капитал Дейли".
"Измененията в Търговския закон ще повлияят върху лихвите в контекста на това, че тази практика беше започнала да създава предпоставки и в някои случаи до реални загуби за банките, което няма как да не се отрази върху оценката на риска на средата", коментира за Стандарт Нюз Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.