Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че еврозоната е готова да действа съгласувано с Европейската централна банка (ЕЦБ) за активизиране на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). "Ние стигнахме до възлова точка. Остава обаче да се уточни темпът и мярката. Ще действаме заедно с ЕЦБ без да засягаме независимостта й. Когато казвам "ние", имам предвид спасителния фонд ЕФФС, тоест 17-те правителства" (на страните от еврозоната - бел. ред.), допълва Юнкер в интервю за електронното издание на френския "Фигаро", цитиран от АФП и БТА.

"Изобщо не се съмнявам, че решенията, взети на срещата на високо равнище, ще бъдат приложени", заявява Юнкер в интервюто си за "Фигаро". При все това той обвинява европейската политическа класа, че се позволява "вътрешнополитически" изявления по въпроси, свързани с кризата на еврото. "Така, в крайна сметка, те предават европейския дух", посочва Юнкер, сочейки с пръст Германия.

"Как Германия може да си позволи лукса да прави вътрешна политика на гърба на еврото? Ако останалите 16 страни (от еврозоната) действат по същия начин, какво ще остане от общия проект? Та нима еврозоната не е нещо повече от филиал на Федералната република?", възкликва Юнкер.

"Ще вземем решение до няколко дни. Няма време за губене", заявява Юнкер, подчертавайки, че силното повишение на лихвите по дълговите книжа на Испания е спряло след изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги от четвъртък. Миналата седмица доходността по испанския дълг достигна рекордните 7.7%.

"ЕЦБ е готова да направи всичко необходимо, за да защити еврото. И повярвайте ми, това ще бъде достатъчно", посочи Драги в Лондон. "Ако премиите за риска по дълговите книжа възпрепятстват прилагането на паричната политика, то тогава те стават част от нашия мандат", уточни банкерът. Тези изявления породиха ентусиазъм в четвъртък следобед на европейските борси, както и на дълговия пазар.

В петък Франция и Германия потвърдиха в съвместно комюнике, че са "решени да направят всичко, за да защитят" еврозоната. В неделя ги последва и Италия при телефонен разговор между премиера Марио Монти и германския канцлер Ангела Меркел. Също като във френското-германското комюнике от петък, в текста, разпространен вчера в Берлин, се подчертава, че Германия и Италия са съгласни, "че заключението от европейската среща на високо равнище от 28 и 29 юни трябва да бъдат приложени възможно най-бързо".