Обикновено Уорън Бъфет не прави пазарни прогнози, но в юлско писмо до акционерите си легендарният инвеститор предлага прозренията си за оцеляване в труден период на фондовата борса, пише в. Класа.

Можете да бъдете сигурни, че в следващото десетилетие пазарът ще се покачи с 20-25% в някои години, ще падне също с толкова в други, а през по-голяма част от времето ще е някъде в средата, посочва Бъфет. Нямам представа в каква последователност ще се случат тези движения, но и не смятам, че това е от голямо значение за дългосрочния инвеститор. Написаното е от 6 юли 1962 г.

Половин век по-късно съветът на Бъфет да пренебрегвате крайните колебания на пазара все още звучи актуално. За много съвременни инвеститори е предизвикателство да погледнат 10 дни в перспектива, камо ли 10 години. Разбира се, те имат основателни страхове за парите си и това, кой ги управлява.

Сигурната възвръщаемост по капитала е от първостепенно значение, а представата за банкрут в търсене на сносна такава е смразяваща. Нищо ново. Избягването на риска е неразривна част от човешката природа. Страхът е двигател на алчния пазар. В противен случай Бюфет нямаше да напомня на инвеститорите да поддържат далечен времеви хоризонт.

Никога не разчитайте на изгодна продажба. Купувайте при толкова атрактивна цена, че да изкарате добри резултати дори при посредствено пласиране, пише Бъфет през януари 1963 г. През същата година той очертава седем изисквания за партньорите си, известни като Основните правила. Пет от тях си струва да бъдат повторени. Няма гарантирана възвръщаемост за съдружниците. Тези, които изтеглят половината от 1% месечно, правят точно това – изтеглят, гласи първото. Качеството на свършената работа не бива да бъде оценявано спрямо това, дали завършваме годината на минус или плюс, пише по-нататък Бъфет.

Макар че портфолиото му се различава сериозно от състава на индекса Dow Jones, а инвестиционният му стил не може да бъде сравнен с този на взаимните фондове, това са неговите бази за сравнение. Ако се представяме по-добре от тези мерила, годината е била добра, независимо дали сме със спад или покачване, допълва Бъфет.