Меркел и Монти са разговаряли вчера по телефона и са се съгласили, че решенията на Европейския съвет миналия месец "трябва да бъдат изпълнени колкото се може по-бързо".

Двамата също така са се договорили италианският премиер да посети Берлин следващия месец. Германската канцлерка разговаря онзи ден и с френския президент Франсоа Оланд, с когото казаха в съвместно изявление, че са решени да направят всичко, за да защитят еврозоната.

Ден по-рано президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че банката ще направи "каквото е нужно" за защита на еврото. В никое от изявленията не бяха посочени конкретни мерки. Но изказванията породиха очаквания, че ЕЦБ може да започне да купува испански и евентуално италиански държавни облигации, за да намали лихвите по тях, които се повишиха тревожно през последните седмици.

Друга възможност е временният спасителен фонд на еврозоната да започне да купува облигации, въпреки че германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли идеята Испания да може да кандидатства за подобна помощ.