Европейската изпълнителна власт днес започна разследване на спасителни планове за гръцки банки с държавни пари, но разреши временно действащите в момента мерки до края на разследването, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Европейската комисия е особено скептична за Неа протон банк (Nea Proton Bank), нова институция, която бе създадена през октомври от активите на фалиралата Протон банк (Proton Bank) и получи близо 1,7 милиарда евро от хазната. "На този етап Комисията има съмнения дали представеният план за преструктуриране ще възстанови жизнеспособността на Неа протон в дългосрочен план без да продължи отпускането на държавна помощ и дали това е най-малко струващият вариант", се посочва в комюнике на Еврокомисията.

Като пазител на стриктните правила за свободна конкуренция Еврокомисията може да накара гръцките власти да приемат по-строг план за преструктуриране или дори да ликвидират Неа протон, ако се стигне до заключението, че не си е струвало тя да бъде подпомагана.

Алфа банк (Alpha Bank), Гръцката национална банка (National Bank of Greece) И Еф Джи Еуробанк (EFG Eurobank) и Пиреус банк Pireaus Bank, които представлява три четвърди от гръцкия банков сектор, получиха общо кредитен мост от 18 милиарда евро, припомня ДПА.