Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа", и бившият министър на икономиката Николай Василев влязоха в спор дали 10 години след въвеждането на плоския данък очакванията за него са се изпълнили.

"Категорично не изпълни очакванията. Едно от основните очаквания плоския данък беше привличане на преки чуждестранни инвестиции. Дори няма нужда да се обосновавам вече защо това е така. В последните години се колебаем в това дали има някакъв минимален ръст изобщо, или по-скоро има спад. Ако плоският данък беше някакъв фактор за увеличаване на чуждестранните инвестиции, нямаше да има такъв драматичен срив след 2008 г.", каза Ваня Григорова в студиото на bTV.

Според нея има лек спад на сивата икономика у нас, но такъв се отчита и в ЕС, затова това не се дължи плоския данък.

"Не знам г-жа Григорова какви очаквания е имала към плоския данък, които не са се изпълнили, но всъщност нашите очаквания са се изпълнили. Сивата икономика е свързана не само с данък "Общ доход" за физическите лица, тя е свързана с други неща, повече с акцизи, ДДС и т.н. Категорично днес много повече хора декларират пълните си доходи като физически лица и плащат пълния си данък, отколкото преди. Категорично", репликира я Василев.

Григорова оспори твърдението му за декларираните реални доходи на българите, като посочи, че в последния годишен доклад на еврокомисията, в който се цитира анализ на НАП, се казва, че 58% от заетите у нас не декларират изцяло или отчасти доходите си.

Бившият икономически министър каза, че плоският данъкът не е равен за всички и че хората с повече доходи плащат по-високи данъци, което е около 30 000 души и това удобно го няма в доклада, който Григорова цитира.

Тя не се съгласи, защото човека с минимална заплата се облага с всички данъци, а богатият не плаща осигуровки. Според Василев това твърдение е реторика от XIX век.