Безработицата у нас достига 4.6% в края на декември, според последните изнесени данни от европейската статистическа служба. С това България заема петото място в ЕС по най-ниска безработица.

Независимо какво работите, каква заплата получавате, една малка част от приходите ви следва да се заделят. Те могат да се насочват към банкови депозити, инвестиции, по-големи покупки или дори предсрочно изплащане на задълженията ни. Каква част от заплатата ни да пестим?

Експертите по лични финанси нямат категоричен отговор на този въпрос, но както казва Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече". 

И все пак - ето и най-разпространените мнения по този въпрос:

10%

Масово експертите у нас са на мнение, че следва да пестим по 10% от парите, които печелим. Изразът "да платя първо на себе си" означава да заделим 10% веднага, след като получим заплатата си. Т.е. да харчим останалите средства, а не да пестим в края на периода, защото може да не са ни останали пари.

"Бели пари за черни дни" е популярен израз у нас, но поради ниските доходи в страната, както и високата инфлация в последните месеци, населението ни е бедно, има ниски спестявания, а само малка част от сънародниците ни инвестират.

При положение, че искате да сте финансово спокойни от евентуални неблагоприятни събития, изискващи извънредни разходи, по-добре ще е да започнете да пестите сега.

Неслучайно експертите по лични финанси казват, че всяко домакинство трябва да има фонд за спешни случаи. В него трябва да сме спестили разходите ни за поне 6 месеца. При това положение бихме могли да преминем по-леко през трудни период - кратък период без работа, ремонт у дома или на колата, заболяване и др.

След натрупването на този фонд можем да започнем и да инвестираме.20%

Този процент е в основата на правилото 50-30-20. Според това правило 50% от приходите ни "отиват" за покриването на текущите ни нужди - храна, разходи за наем/кредит на жилището и др.

Други 30% могат да се насочат към пътувания, дрехи, курсове, хобита, хранене в ресторант и т.н. Останалите 20 на сто следва да пестим, инвестираме или с тях да погасяваме задълженията си, за да ги погасим по-бързо.

Разбира се, този модел е подходящ за хора с по-високи доходи или за млади двойки/семейства без деца.

Припомняме, че преди година проучване показа, че едва 20% от българите успяват да пестят. Дали ще сте от тях - зависи единствено от вас. 

Над 25%

За да пестим повече от 25% от приходите си, трябва да имаме високоплатена работа или няколко източника на доходи. Разбира се, най-добре печелещите българи могат да вземат примери от богаташи по света, заделящи по 30 и повече от приходите си.

Според едно от най-популярните схващания по този въпрос, ако сме на над 40-годишна възраст, т.е. в разцвета на силите и кариерата си, можем да пестим между 25 и 35% от доходите си.

Предприемачът Грант Кардон е на мнение, че можем да заделяме и до 40% от постъпленията си.

Част от хората, последователи на движението FIRE (бел. ред. Финансова свобода и ранно пенсиониране), са на още по-крайно мнение. Според тях следва да заделяме 60-70% от доходите си, за да можем да се пенсионираме по-рано.