Коментари - Каква част от доходите си трябва да пестим? | Бизнес.dir.bg
назад

Каква част от доходите си трябва да пестим?

Ето и най-разпространените мнения по този въпрос

Обратно в новината
| Автор: Коста Каменов

Коментари - Каква част от доходите си трябва да пестим? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Айде да пестим от 700лв. месечен доход + месечните сметки.Малоумници!...Или нас правят на такива!

Ще спестим когато търговската мафия намалят цените хората не смогват купуват само хляб и най необходимото тайа инфлация само крайният потребител плаща тоя удър малко трябва да се поема и от търговеца

При сегашната инфлация е просто смешно да се разсъждава по темата.

Ако човек покрива единствено храна, жилище, дрехи и транспорт, и няколко дни преди заплата няма една стотинка, той е съвременен РОБ. При това, живее с много грижи, тревоги, страхове. Глупостите от статията и затягането на коланите няма да ви помогнат да се освободите от робството, затова мислете как да увеличите значително доходите си, така че да можете да спестявате и/или инвестирате поне 50% от доходите си.

В тоя живот едиствените неща, дето човек ТРЯБВА да прави, е да си пази здравето и да живее честно/морално/според закона. Всичко друго е въпрос на нагласа и личен избор, и донякъде стечение на обстоятелствата.

Може да пестите стига да имате Железна финансова култура

Инвестирането е за хора, които могат да спестяват поне 10% от месечния си доход. Това е минимума, който позволява влизане в играта. Който не е достигнал това ниво - още не е в играта. Той трябва първо да си вдигне доходите.

Преди дни написах как, ако се живее зад Океана, може да се инвестира в недвижими имоти и да се спести към 40% от заплатите . Нарекоха ме "лъжлив пръдльо" , "ходещо черво и портфейл", "родоотстъпник", "промит мозък", а ник "Българка" ми писа, че живея за пари и ми липсва ценностната система. Останах с впечатление, че хората в България презират парите и изобщо не се замислят за тях, изобщо българите в България са над материалните неща, та затова и въпросът със спестяването не ги засяга. Някакво финансово противоречие се получава - уж всички са над материалното, а всички се оплакват от недостатъчни средства или липса на такива. Та, като цяло, тази статия е нерелевантна, за страна, където всички се интересуват от изкуство или са се впуснали в хедонизъм като за последно.

Аз съм на 50 г. Живял съм досега само в България и винаги съм спестявал ( така съм от малък, когато част от парите, които ми даваше баба си ги носех в ДСК). В момента със съпругата ми спестяваме около 25-30% ( в добри месеци 40%) от месечния ни доход и в резултат понякога инвестираме в недвижими имоти ( със собствени средства, без кредити). "Хедонисти" и/или "идеалисти" има и в нашето обкръжение - повечето са стандартни тъпаци, които нямат сносни доходи и са си измислили роля, която да ги прави велики в техните очи. Човешко е.

Благодаря за отзива. Имало и нормални семейства в България.

Да си плащаме сметките,може да спестим.БАХ ВА ТЪПИТЕ МЕДИИ ПРОПАГАНДНИ!

Преди ден тук бяха пуснали статия, че в България храните са по-скъпи от Люксембург - най-богатата страна в ЕС. Харчим средно по 54% от доходите само за храна. Но това е при средна заплата 1 777 лева и то - чисти доходи. В колко места на страната средната заплата (дори и брутна) е 1 777 лева? Как се връзва тази средна заплата напр. в Хасковска област, където БВП на човек е под 10 000 лева годишно (новината е от 31 януари, БНТ)? Ами не се връзва и няма такива средни заплати там. И не е само Хасково, същото е и във Видин и на много други места. Независимо колко получава, човек трябва да яде, а в магазина цените са едни и същи за всички и никой не те пита, колко ти е средната заплата. Ако получаваш чисто 1000 лева, как и колко ще спестиш? Те изобщо имат ли си представа, колко струва безплатната медицина у нас? Що за глупост са това "шест месеца"?! Шест месеца през есента и зимата не се равняват на шест месеца през пролетта и лятото. Вижте днешната статия за депозитите - вижте, колко малко са депозитите на под 50 000 лева. Това означава, че хората с по-ниски доходи просто са изяли спестяванията си. Или са ги дали на медицинско-фарма мафията. Съветват ни да "инвестираме"?! В какво, бе? Във великата икономика на България ли? Влезте в магазин на една от големите вериги. Няма да казвам името, но ще спомена щандовете им "Родна стряха" за да се сетите, коя е веригата. Влезте и пребройте, така - на око, колко процента от всичко вътре е българско, произведено в България. Я има 10% я не. Да инвестирам в какво - в завода на Просто Кире за автомобили, магистралите на Тиквата, във воени те заводи на Курнелата ли? Или да дам парите си на брокер, който да спекулира с криптовалута или с акции на ... нам - кой си? Борсата в България, а до голяма степен вече и на Запад е като казино - тя винаги печели,99.99% от играчите губят. Аре у лево сите експреси със съветите им. Ако бяха толкова големи експерти, щяха да печелят достатъчно и нямаше да се обясняват по медиите. Купете си книга - "Как да стана богат" или още от същата серия. Поне един човек ще забогатее малко повече - авторът и то от балъците, които купуват подобни книги.

България е единствената държава с повече работни места отколкото търсещи работа. Във фирмата, в която работя, взимаме чужденци от Швеция, Дания, Великобритания, Германия и доста други европейски държави, защото няма свободни българи, които да работят. Това със спестяването е пълна глупост.

При тия смешни заплати какво спестяване.

А защо ти е смешна заплатата? Тъп ли си? Или мързелив? Не си учил достатъчно? Защо не си толкова ценен за работодателя ти, че да ти даде голяма заплата? Къде е проблема, след като живееш в условие на свободно движение на хора и свободна конкуренция ( вкл. на трудовия пазар).

от мин.раб.заплата заделяш 10%=78лв. и си купуваш nexo-акции

И повече трябва. 110-120% на месец трява да стане нормално за всеки човек, бих казал.

Никаква част не трябва да се заделя за спестявания, защото парите отдавна са загубили стойността си

Заделям 0,0% от заплатата, даже не ми стига и вземам често заеми !

Да си чувал думички като: преквалифициране? Обучения? Развитие? Търсене на нова работа?

Да си чувал, че всеки под 140 хиляди евро годишна заплата е работещ беден? Тома е 280 хиляди лева. В какво да се преквалифицира? Просто трябва да емигрира за да може да получава нормално по 30 хиляди евро на месец.

Значи щом си работещ и беден... не можеш да се преквалифицираш и да си повишиш заплатата? Сега кажи, че путин ти е виновен, сорос ти бърка в сметката и всико ще си дойде на мястото! Щот да ти кажа аз не чакам на миграция! Нито някой да ми оправи положението! Много ми писна от мрънкачи не ставащи за нищо!

Вероятно си някой младок. Като станеш на 40 - 45 и за първи път ще усетиш, че вече си безнадеждно остарял - ако изобщо те огрее последен те назначават на работа и първи те изхвърлят при съкращения. А като стнаше на 50 ставаш тотално нептребен. Щял да се преквалифицира?! Е и? Квалификация без опит по новата специалност нищо не означава. Особено ако не си под 35 години.

Трябва да имате спестени 12 заплати. В случай, че останете без работа да имате буфер за да премине стреса и да живеете без да се притеснявате за сметки, наем, храна и евентуални кредити.

Да, особено при 20% месечна инфлация. След 1 година 12 спестени заплати, ще се равняват точно на половин заплата.

Това е твой личен проблем :) Ако не знаеш как да си пазиш парите не мога да ти помогна. Има финансови съветници, обърни се към тях :)

Смисълът на спестяването на 12 заплати е само за нискоквалифицирани работници, които днес ако останат без работа, няма да могат да си намерят в следващите 3 до 6 месеца. Това не важи за инженери, програмисти и лекари. Те биват наемани на вторият ден и това е загуба на пари за тях. Те трябва единствено да инвестират парите си дългосрочно.

Аз като съм високовкалифициран мениджър нямам нужда от 12 заплати ли? Това е такава тъпотия, че чак не ми е смешно! За такива. като мен 12 заплати са задължителни + затраховки + инвестиции! Но заплатите ти трябват!

Не ме интересуваш какво си или като какво се определяш. Ако не си програмист, инженер или лекар, не си ниско платен, а си нискоквалифициран мишок. Мениджъри бол има и никой не търси. Затова си спести и 24 заплати. Аз ти обяснявам, ти ми говори глупости. Аз съм хирург и имам по 2 операции на седмица или 8 на месец. Само от това получавам 40 хиляди на месец, отделно ми е заплатата, която е 8200 лева, 700 лева за специализация и 820 за стаж. Ако реша, че няма да работя и да правя операции, имам право на 1 година отпуск. Болницата ми плаща по 8200 лева плюс 700 лева заради специализациите и още 870 лева за стаж.

Адекватният въпрос трябва да бъде: Какви трябва да са доходите за да пестим?

вие ебавате ли се?

Не,гаврят се.... Всички с под 1500лв заплата не могат да пестят

За 80% от хората в просперираща България приоритет е месечните доходи да позволят биологичното оцеляване на индивида и семейството. Другото са лакърдиите на Хампарцунян и брътвежите на Просто Киро.

Ей големи акъли дават тия. Само дето не са виждали как на края на месеца си с 2 лева в джоба, а баничка с боза струват 4.

Според копейката - 150% :)

както се казва в един филм едно е да трябва/искаш да го направиш друго е да можеш а трето и четвърто наистина да го направиш

Математиката още не е открила разделянето на нулата, за да уточним колко процента да спестяваме и с колко процента от доходите си, да оцеляваме.

смешници, хората в милата ни рОдина пестят много! от храна, дрехи, забавления, почивка......

Не знам...всичко живо купува жилища, инвестиционно злато се продава с вагони...явно имат е..хти наличните мъни.

Изкараха им парите от дюшеците на балъците и им продадоха по едни кутиики дето по новото БДС плащаш 100кв е реално имаш 70....сметни колко ти идва квадрата...