Увеличават се руските региони, които поставят пред властите изискване да се отпишат дълговете на населението за изразходван природен газ, съобщава "Независима газета". Това заплашва страната с увеличаване на социалното напрежение и бум на масовите протести.

Причината за ситуацията е решение на Районния съд в Грозни, столицата на Чечня, според което задълженията на населението в автономната република за изразходван природен газ ще бъдат отписани и няма да се плащат. Става дума за сума от 9 милиарда рубли или около 119 милиона евро.

От регионалния офис на "Газпром" не признават решението на съда и възнамеряват да го обжалват. Още повече, че заедно с битовите абонати, дългове имат и предприятия в чечня. Общата задлъжнялост на тази автономна република към доставчика на природен газ надхвърля 14.4 милиарда рубли.

Сега по примера на Чечня много руски региони искат същото - да им бъдат отписани като задължение изразходвани суми за природен газ. Сред първите бе Дагестан, където същи има "газови дългове" за милиарди рубли и то от 5-6 години. Някои от депутатите в регионите също искат отписване на дълговете - такива случаи има в Чувашия, Башкирия и Самарска и Смоленска области.

Засега експертите са скептични, че ще се стигне до масово отписване на дългове към "Газпром", но ако социалното напрежение се увеличи и започнат масови протести, никой не се наема да каже как ще реагират от Москва.