Инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. смята, че инвеститорите трябва да увеличат притежаваните от тях парични средства, дори ако опасенията за рецесия в САЩ са преекспонирани.

"С безрискова лихва от 2.4% при щатските тримесечните държавни ценни книжа, "паричните средства представляват конкурентно предимство", написа главният стратег Дейвид Костин, в писмо към клиентите на банката.

Goldman Sachs препоръча на инвеститорите да намалят притежаваните облигации през тази година и да останат инвестирани в акции. 

Въпреки че американските акции могат да попаднат под по-нататъшен натиск, стратезите на Goldman заявиха, че очакват "положителният икономически растеж в САЩ да подкрепи продължаващия ръст на приходите".

 "В близко бъдеще съществува потенциал за по-нататъшен спад на капиталовите пазари, дори ако неотдавнашният срив не доведе до рецесия", пишат анализаторите. От 1946 г. има четири пазара на мечки без рецесия. По време на тези епизоди S&P 500 намалява средно с 21% за период от 8 месеца. 

Ако настоящият момент е такъв, то широкият щатски индекс S&P 500 може да се понижи още през следващите няколко месеца, макар и да достигна спад от малко над 20% през декември.

Фондовете на паричния пазар получиха 165 млрд. долара прилив на парични потоци през ноември и декември, което е най-високият двумесечен поток от 2008 г. насам. За разлика от тях, фондовите пазари са отчели отрицателен поток в размер на 42 милиарда долара.

Реклама след 7-ми параграф

След изключително волатилната 2018-та година, акциите в САЩ се повишиха в началото на новата година, като все повече стават анализаторите и инвеститорите, които публично твърдят, че всичко най-лошо е вече отминало. Дали обаче, това е така и защо от инвестиционната банка препоръчват на инвеститорите да повишават кеша си, предстои да видим.