Гръцкото правителство ще увеличи минималната работна заплата от 1 февруари според министъра на труда Ефи Ахциоглу. Тя обяви мярката в петък в интервю за радиостанцията News 24/7 в Атина, цитирана от "Български новини".

"Увеличението ще бъде реализирано от 1 февруари. Докладът на експертната комисия ще предложи увеличение от 5-10%", заяви министърът на труда.

"Ние се стремим към още по-голямо увеличение и вярваме, че гръцката икономика може да отговори. Премиерът ще обяви окончателното решение", добави тя.

В същото време Ахциоглу подчерта, че "свиването на заплатите и трудовите права, както се вижда през периода 2010—2014 г., доведе до спад в търсенето в гръцката икономика и е мярка против растежа".

"Свиването на заплатите в икономика като тази в Гърция допринася за ескалацията на безработицата и състоянието на рецесия", добави тя.

Министърът отбеляза още, че позиция на правителството, която се потвърждава от констатацията, е, че увеличаването на доходите на служителите, от една страна, помага за постигане на по-справедливо разпределение на генерираното богатство.