Данъчната кампания за 2019 г. започна, а от НАП напомнят, че подадените до 31 януари декларации ще ползват 5% отстъпка.

Тази отстъпка обаче ще се ползва само при електронно подаване на декларацията, обясни финансистът Пламен Донев пред Нова телевизия.

"Сумата на дължимия остатъчен данък също трябва да бъде платена. Лицето не трябва да има никакви дължими неплатени данъчни и други публични задължения, за да ползва отстъпката", каза финансовият експерт.

Донев обясни и кои са основните промени, които ще бъдат въведени от следващата година.

"За последна година ще трябва да се прикрепят към данъчната декларация служебни бележки, защото от следващата година няма да е така. В число влизат трудови доходи, договори по граждански договори, хонорари, наеми и т.н. От следващата година работодателите ще трябва да подават в по-кратък срок информация за това нещо към НАП, за да може автоматично да има попълване на данните в годишната данъчна декларация", каза Донев.

"За малките фирми няма има промяна при декларирането на годишния кооперативен данък, но ако има проблеми, те ще касаят големите компании. Дружествата, които прилагат международните стандартни ще имат промени като преминаването към новия международен стандарт за лизинг", добави Пламен Донев.