Цената на златото излетяха до максимално ниво за последните десет месеца. Така бе достигната стойност от 1340.1 долара за унция, която не бе наблюдавана на пазарите от 19 април 2018 година. Причините са слабият долар и позитивните очаквания от търговските преговори между САЩ и Китай, пише "Уолстрийт джърнъл".

Инвеститорите са се насочили към златото, защото очакват силни колебания при рисковите активи и забавяне на икономическия ръст на световната икономика. От друга страна, американският долар поевтиня в очакване на резултатите от последното заседание на Фед.

 Още един фактор в полза на златото е напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай. Информацията за това даде рамо на цената на жълтия метал и подобри настроенията на китайските потребители.

След като търговската война между двете най-силни световни икономики е с изгледи да приключи, това ще насърчи инвеститорите в Китай да купуват повече злато, което пък ще вдигне цената му, смятат експерти.

Според информация от преговорите, едно от исканията на Вашингтон е Китай да не допуска ново отслабване на юана като средство за противодействие на американските мита. Ако това бъде прието, доларът ще продължи за поевтинява, което също ще подкрепи поскъпването на златото.

Прогнозата е поскъпването на жълтия метал да продължи в средносрочен план. Разбира се, възможни са корекции, но те ще са временни, смятат експертите. В крайна сметка много зависи и от поведението на китайските инвеститори, които вероятно ще се върнат като купувачи на пазара и това ще усили тенденцията.