Китайските акции продължиха тенденцията си към поевтиняване и след спад вчера бяха на стойност 6.09 трилиона долара, съобщи Bloomberg. В същото време стойността на търгуваните на японския фондов пазар акции се покачи до 6.17 трилиона долара. Така Япония излезе на второ място в света по стойност на търгуваните на фондовия пазар акции за първи път от 2014 година. Първото място остава за САЩ, които търгуват на своя фондов пазар акции на стойност малко над 31 трилиона долара.

Китайският фондов пазар изпревари японския в края на 2014 г., след което се покачи до най-високото ниво от над 10 трилиона долара през юни 2015 г. Китайските акции и валутата на страната се обезцениха от началото на тази година, след избухналата търговска война със САЩ.

Според Банни Лам от CEB International Investment Corp. в Хонг Конг индексът на Япония е сравнително по-стабилен около сегашното ниво, но и пазарната стойност на акциите в Китай се е понижила от началото на тази година.

Данните показват, че индексът Shanghai Composite е загубил повече от 16% от началото на 2018 г.

Властите в Китай дадоха сигнал, че ще се съсредоточат повече върху подкрепата на икономическия растеж на фона на рисковете от кампанията за намаляване на задлъжнялостта в страната и търговския конфликт със САЩ. И все пак индексите на фондовия пазар регистрираха най-лошата си седмица за повече от месец.

"Пазарът вероятно ще продължи да се движи на ниски нива за следващите няколко месеца", смята Линус Ип от First Shanghai Securities Ltd.

Но все още има шанс китайският фондов пазар да се възстанови и да се върнена второ място в света. В крайна сметка икономическите основи са все още стабилни и темпът на растеж ще се възобнови след краткосрочен спад, прогнозира икономистът.