Водещите банки Barclays, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland и UBS са изправени пред иск от 1 млрд. паунда (около 1,23 млрд. долара) за манипулиране на валутните пазари, като това може да се окаже един от най-големите подобни случаи в Обединеното кралство, съобщава изданието Financial News (fnlondon.com), който е собственост на Dow Jones & Company, цитирано от БНР.

Този иск идва само няколко месеца, след като европейските регулатори удариха голяма част от същите банки с глоба от над 1 млрд. евро за манипулиране на валутните пазари между 2007-а и 2013-а година.

В новият иск се твърди, че крайни инвеститори, включително пенсионни фондове, са загубили в резултат на тези манипулации и поради това заслужават компенсация. Самият граждански иск беше подадена в Лондонския апелативен съд по конкуренция от компанията Scott + Scott - адвокатска кантора на САЩ.

Това отразява подобен иска за 2,3 млрд. долара на същата адвокатска кантора от преди две години. Във връзка с делото фирмата Scott + Scott е открила свой европейски офис, който да ръководи новото искане, според източници, запознати с въпроса.

По-рано тази година Европейската комисия глоби Barclays, Citi, JPMorgan, Royal Bank of Scotland и японската банка MUFG с 1,07 млрд. евро по обвинение за заговорническо тайно споразумение между техни дилъри по отношение на операции на валутният пазар, чийто оборот е на стойност около 5,1 трлн. долара на ден.

Изпълнителният орган на Европейския съюз констатира, че търговците са разменили информация за рискови позиции и планове за търговия в "чат-стаи" на платформата за търговия Блумбърг, наречени "Картелът" и "Трипосочен бананов сплит" (интернет чат-стаи за обмяна на информации между отделните валутни дилъри на банките).