Собственикът на верига ресторанти в Белгия се е обърнал с молба към клиентите си да плащат по 1 евро на човек, за да помогнат за плащането на растящите сметки за ток и газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По думите на Мишел да Блоос кризата с разходите за живот е въпрос на живот и смърт за неговия бизнес.

Веригата "Сабай Сабай" разполага с 20 азиатски ресторанта в Брюксел и страната. Според Де Блоос при енергийната сметка от 100 000 евро месечно и 100 000 клиенти, 1 евро допълнително е напълно достатъчно, за да покрие разходите му.

"Идеята е да помолим хората да ни помогнат да оцелеем, за да продължим да съществуваме и след кризата", каза той за Ройтерс.

Докато други собственици на заведения за хранене се решили просто да повишат цените, Де Блоос е прибегнал до идеята за "временно енергийно подпомагане", което ще бъде прекратено, когато кризата приключи.

Клиентите намират на всяка маса в заведенията на "Сабай Сабай" лист с обяснение на ситуацията, който има за цел да ги убеди да дадат еврото. Някои дават, но други като, например, актьора Жером Хауптман казват, че "времето е трудно за всички". "Правителството трябва да подкрепи всички, не е честно всичко да се прехвърля на потребителите", посочва той.

Де Блоос твърди, че повечето клиенти подкрепят ресторантите. "За нас е въпрос на живот и смърт дали ще оцелеем. Но ако хората не искат да дадат това евро, не спорим с тях".