Дни преди националния си празник Уелс изпитва недостиг на праз - емблематичния зеленчук на историко-географския район. За да се справи, Уелс трябва да разчита на внос, предупредиха експерти от сектора, цитирани от Франс прес.

Наред с нарцисите празът е един от символите на Уелс.

На националния празник 1 март се отдава почит към покровителя на Уелс Сейнт Дейвид. Тогава, освен други ястия, се приготвя традиционна супа от праз с картофи.

Само че заради карантината и активното приготвяне у дома на ястия запасите от праз почти са изчерпани, още повече че реколтата беше лоша заради студената пролет, отбелязва АФП.

Според британската асоциация на производителите на праз, доставчиците трябва да внасят този зеленчук от континента и най-вече от Нидерландия на по-високи цени, за да покрият недостига и да отговорят на търсенето за празника на Сейнт Дейвид.

Корените на един от символите на Уелс могат да се открият в епохата на друидите, векове преди нашествието на римляните. Уилям Шекспир го споменава в пиесата си "Хенри V", в която кралят носи праз "като славен спомен", "защото аз съм уелсец, скъпи сънароднико".

Планът Б за отбелязването на деня на Сейнт Дейвид без праз предвижда хляб и вода. Защото според Дейвид Питърсън, директор на годишния парад, скромният Сейнт Дейвид, както се твърди, би останал доволен и от това.