Сирийската лира днес поевтиня днес спрямо чуждестранните валути, като обменният й курс достигна 1015 лири за щатски долар. Това е най-ниското равнище от началото на войната през 2011 година, предаде ДПА.

Преди сирийската война лирата се търгуваше при курс 50 за долар. Местен икономист, пожелал анонимност, каза пред ДПА, че поевтиняването на националната валута спрямо долара се дължи на ниския брутен вътрешен продукт в допълнение към събитията в Ливан и икономическите санкции срещу Сирия.

Ливан е обхванат от улични протести от средата на октомври. Икономическите и политическите вълнения доведоха до най-тежката ливанска криза от гражданската война през 1975-1990 година, припомня агенцията.

Икономистът подчерта, че този спад на лирата е бил очакван, тъй като сирийската валута вече е поевтиняла значително от избухването на войната през 2011 година.

Обезценяването на сирийската валута се дължи в голяма степен и на влошената покупателна способност на мнозина сирийци, които се затрудняват да купуват основни стоки - от гориво до храна. Икономистът предупреди, че всички сирийци, ще бъдат засегнати от поевтиняването на лирата, тъй като това е валутата, в която се изплащат заплатите им.

Ливанската финансова криза също е дала отражение върху обезценяването на сирийската лира спрямо долара в последно време поради близката връзка между икономиките на Ливан и Сирия, отбелязва ДПА.