Стойността на британската лира рязко се повиши, след като министърът за Брекзита Доминик Рааб каза вчера пред Камарата на общините, че е възможно до 21 ноември да бъде сключено споразумение за Брекзита, пише днес "Файненшъл таймс".

В речта си Рааб подчерта, че все пак съществува риск от значително разминаване в очакванията, когато преговарящите навлязат в решаващия етап от разговорите, а и европейски дипломати изразиха съмнения, че ще има бърз пробив. Но въпреки това, подчертава деловият вестник, днес лирата продължи да расте - с 0,7 на сто спрямо долара - след публикацията на "Таймс", че премиерът Тереза Мей е договорила британските компании за финансови услуги да запазят след Брекзита достъпа си до европейските пазари.

Източници от британския парламент казват, че секретарят на групата на консерваторите Джулиан Смит иска бързо сключване на сделката с Брюксел, за да може Камарата да я гласува преди Рождество Христово. Но парламентарната аритметика - пише "Файненшъл таймс" - скрие рискове за премиера Мей. Високопоставени консерватори се опасяват, че между 20 и 30 техни съпартийци депутати ще гласуват против споразумението. А това означава, че Мей може да се нуждае от подкрепата на същия брой лейбъристки депутати, заключава изданието.

В писмо до Камарата на общините Доминик Рааб твърди, че ЕС е приел британското предложение за споразумение, което да избегне възникването на "твърда граница" между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия. Според Рааб Брюксел се бил съобразил с желанието на Лондон цялото Обединено кралство, вкл. Северна Ирландия, да остане в митническия съюз на ЕС след Брекзита и до сключването на ново търговско споразумение между двете страни. ЕС настоява за договореност, според която Северна Ирландия остава част от митническата и регулаторна юрисдикция на съюза, в случай че всички други опити за споразумение пропаднат, пише "Файненшъл таймс".

"Гардиън" смята, че поради липсата на напредък в преговорите Европейският съюз са готви за Брекзит без сделка. Вестникът съобщава, че на срещата си във вторник дипломати от ЕС са се съгласили през ноември да се състоят поредица семинари, на които да се обсъдят действията на страните членки при евентуален "твърд Брекзит". Семинарите ще обхващат сфери като права на гражданите, въздухоплаването, наземния транспорт, митническия и граничния контрол и финансовите услуги. Освен това някои европейски представители съзират нарастващ риск от раздяла без сделка, в случай че британският парламент отхвърли постигнатото с труд от премиера Тереза Мей, каквото и да е то, подчертава вестникът.

Според "Гардиън" някои лидери на страни от ЕС са заявили, че няма да се явят на среща на върха през ноември, ако не е постигнат значителен напредък в преговорите, блокирани от въпроса за сухопътната граница на остров Ирландия. И тъй като Мишел Барние, главният преговарящ от ЕС, каза миналия месец на лидерите от съюза, че до декември не очаква някакъв напредък в преговорния процес, това оставя малко време да членовете на Камарата на общините за ратификация, констатира вестникът.