САЩ и Китай са подновили търговските преговори малко преди срещата на американския президент Доналд Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин по-късно този месец, пише CNN, позовавайки се на The Wall Street Journal.

Американският финансов министър Стивън Манучин и китайският вицепремиер Лиу Хе са провели телефонен разговор е петък, съобщи The Wall Street Journal, цитирайки запознати източници. Според информацията Пекин е изготвил търговско предложение преди преговорите с Вашингтон, но все пак ще изчака да минат те, преди да го обяви официално.

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ не е отговорил на запитване за коментар на CNN.

Преговорите са последното усилие за постигане на споразумение, което да прекрати търговската война между двете най-големи световни икономики, приключила с облагане с мита на по-голяма част от обемите на износа между тях. Все пак обаче има много съмнения, че резултати ще бъдат постигнати скоро.

Според The Wall Street Journal разговорите в петък не са намерили решение на патовото положение между Вашингтон и Пекин, но все пак са стъпка към постигането на споразумение.

Американският президент Доналд Тръмп очаква да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на Г-20 по-късно този месец в Аржентина.

Митата на Тръмп вече засегнаха широк набор от китайски стоки - от хранителни продукти и бейзболни ръкавици до мрежови рутери и индустриални машинни части. Тарифите, с които Пекин отговори, засегнаха пък много продукти от щатския износ, включително месо, алкохолни напитки, химически продукти, дрехи, машини, мебелни и автомобилни части.

Към момента изказванията на американския президент за предстоящата среща с китайския му колега и възможните резултати след нея са положителни.

"Ще имаме добра среща и ще видим какво ще можем да направим", посочи Тръмп по време на пресконфевренция миналата седмица преди междинните избори в САЩ. Дни преди американските гласоподаватели да отидат до урните, Тръмп обяви, че е имал телефонен разговор с китайския си колега, но не даде никакви подробности за него.

Агресивната политика срещу Китай вече се превърна в приоритет за американската администрация, която обвинява страната в кражба на интелектуална собственост и форсиране на технологични трансфери.

Голяма част от производителите, фермерите и законодателите в САЩ посочиха, че оценяват усилията на американския президент да промени търговските практики на Пекин. Друга част обаче се обяви против митата, като определи, че те не са най-добрият начин да се адресира проблемът.

Митата всъщност изправиха пред дилема американските вносители, които трябва да решат как да се справят с по-високите цени и каква част от тях да прехвърлят на своите потребители. Някои американски износители също търпят загуби от увеличените вносни налози в Китай.

По-рано тази седмица Гари Коен, бивш изпълнителен директор на инвестиционната банка Goldman Sachs, посочи пред BBC, че тарифите на Тръмп могат да навредят на американската икономика, определяйки митата като потребителски такси, които карат консуматорите да харчат по-малко за услуги.