Според оценки на министерството за опазване на околната среда в Сърбия намаляването на замърсяването на въздуха ще струва на страната 2,4 милиарда евро, съобщава Танюг и БТА.

Предложенията за решаване на проблема са забрана на вноса на употребявани автомобили и преминаване към други енергоизточници вместо въглища и мазут, пише вестник "Блиц".


В Сърбия годишно се внасят около 150 000 употребявани автомобили, които допълнително замърсяват въздуха. Искаме до края на тази или 2021 г. да забраним вноса на коли с екостандарт "Евро 3", което прави цяла Европа. Просто трябва да решим - по-евтина кола или по-чист въздух, заяви министърът за опазване на околната среда Горан Триван.

Той посочи, че намаляването на замърсяването на въздуха ще струва на Сърбия 2,4 милиарда евро. Според него проблемът със замърсяването на въздуха, предизвикано предимно от транспорта и влиянието на други източници, които използват мазут и въглища, трябва да се решава от местните власти.

Триван обяви, че поради това от този месец ще започнат проверки дали градовете и общините са приели планове за намаляване на замърсяването на въздуха на своя територия. Последният доклад на Агенцията за защита на околната среда показва, че сред причините за замърсяването на въздуха основната част /57 процента/ идва от ТЕЦ-ове с мощност под 50 мегавата и индивидуално отопление, т.е. от последиците от отоплението. Предложение за решаване на проблема е и преминаването на ТЕЦ-овете на други енергийни източники като газ или биомаса, където освен екологичен, ще има и икономически ефект, заяви Триван.