Според данните на Националния статистически институт апартаментите в Русе за година са поскъпнали с над 16 процента. Марин Гюрчев, който е в бранша с недвижими имоти от години, смята, че става въпрос за временно явление, съобщи ТВ "Европа".

 "След краха на КТБ и намаляване на лихвения процент на банките, имаше едно увеличение на цените на имотите в Русе, но сега определено може да се каже, че върви към забавяне, спрямо доходите, още веднъж казвам, цената и на старото, и на новото твърде скочиха нагоре и се вижда вече едно забавяне на растежа, бих казал, че ще стане и понижение в близко бъдеще", казва Гюрчев.

Старите жилища поскъпват по-бързо в сравнение с новото строителство. Но тук се наблюдава тенденцията купувачите да искат повече пари, отколкото реално струва имотът.

 "Няма как да искаш такива цени като за ново строителство, а да предлагаш нещо старо, извехтяло, където и общите части са в много занемарено състояние. В кварталите повечето строителство е панелно, там една гарсониера се знае, че е около 22-25 000 евро, зависи пак от състоянието, от етажа. Докато един двустаен панелен апартамент някъде около 30-35 000, до 35 вече трябва да бъде с повече вложения в него", допълва експертът.

Според брокерите жилища търсят най-вече млади семейства, между 30 и 35 години, които досега са живели на квартира. Те теглят кредит, за да не плащат наем и да имат собствен семеен дом.