На 9 януари в 19 часа се очаква най-голямото потребление на електричество, съобщиха от Електроенергийния системен оператор. Според прогнозата, то ще възлезе на 7144 мегавата. След този пик ще последва намаляване на потреблението, като до 14 януари то ще е в диапазона 5100-6400 мегавата. Пиковото потребление няма да застраши по никакъв начин електропреносната система на страната ,то е далеч от нейните възможности, коментират експерти.

По оперативни данни днес днес най-много енергия в системата на страната дават кондензационните ТЕЦ - 46.4 %, следвани от АЕЦ "Козлодуй" - 32.6%. това съвпада и с прогнозите на метеоролозите за повишаване на среднодневните температури от четвъртък, 10 януари.

Въпреки повишеното потребление, количествата са доста под пикови стойности отпреди няколко години, коментират експерти. Данните на Националния статистически институт показват, че през 2018 година потреблението на електричество пада от 3599 гигаватчаса през януари до 2674 гигаватчаса през октомври, последният месец, за който има подадени данни.