Франкфуртската прокуратура се отказа от разследването за търговия с вътрешна информация срещу бившия главен изпълнителен директор на Дойче бьорсе (Deutsche Boerse) Карстен Кенгетер в замяна на общо около 5 милиона евро (5,68 милиона долара), предаде Ройтерс.

Прокуратурата разследва Кенгетер, след като той купи акции на Дойче бьорсе за 4,5 милиона евро през декември 2015 година като част от план за възнаграждение на ръководството, одобрен само два месеца преди германската компания да обяви, че преговаря за сливане с Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group Plc - LSEG).

Франкфуртската прокуратура се опита да установи дали покупката на акциите представлява търговия с акции, извършена от някого с достъп до вътрешна информация.

Дойче бьорсе отрече да има нарушения, а говорител на Кенгетер, който не е обвинен за никакви престъпления, повтори, че бившият главен изпълнителен директор не е извършил нарушения.

Кенгетер подаде оставка през октомври 2017 година, като компанията уточни, че това решение позволява на ръководството да се съсредоточи по-добре върху бизнеса, а не върху разследването.

Франкфуртската прокуратура посочи днес, че случаят е прекратен в замяна на 250 000 евро за благотворителност. Франкфурският съд конфискува още 4,5 милиона евро, сумата равна на стойността на купените от Кенгетер акции.

Миналия месец Дойче бьорсе обяви, че ще плати 10,5 милиона евро глоба, за да бъде решен случаят и разследването срещу Кенгетер да бъде оттеглено.

Борсовият оператор посочи, че твърденията са неоснователни, но според него решаването на случая на такава основа отговаря най-добре на интересите на компанията