Цените на петрола продължиха и днес силно да се повишават в азиатската електронна сесия заради геополитическото напрежение в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, поскъпна с 2,35 на сто до 70,21 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши стойността си с 2,11 на сто до 64,38 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Геополитическото напрежение вероятно ще остане силно през следващите дни, което ще подкрепя цените на черното, коментира анализатор на пазара, цитиран от Ройтерс.

Евентуален военен конфликт между САЩ и Иран и ескалацията на ситуацията в Близкия изток ще се отразят отрицателно на вноса на петрол в Китай, коментират китайски експерти, цитирани в днешния брой на в. "Хуанцю шибао".

"Хаос в този регион силно ще засегне китайския внос на петрол от Близкия изток и строителните проекти на Китай", посочва научният сътрудник на Китайския институт по съвременни международни отношения Ню Синчун.

Експертът отбелязва, че Китай е най-големият търговски партньор на Иран. Обемът на стокообмена между двете страни през 2018 година е бил 35 милиарда долара. Вносът на петрол през същата година е достигнал 29,27 милиона тона или около 15 млрд. долара в стойностно изражение, нараствайки с 21,8 на сто на годишна основа, посочва експертът, цитиран от ТАСС.

При настъпване на хаос в Близкия изток в миналото единственият вариант за действия за Китай бе излизане (от района), допълва Ню Синчун.

Според ръководителя на Института по арабско-мюсюлманска култура към Пекинския университет У Бинбин конфликтът между САЩ и Иран ще засегне не само Близкия изток, но и други райони в Света. "Хаосът в Иран ще се отрази не само на Близкия изток, но и на Северна Африка, Средна и Южна Азия. Ако настъпи хаос, ще започне сериозна оръжейна надпревара. Никой няма да се чувства в безопасност и да има доверие на другите. "Как в такива условия Китай да изпълнява своите трансрегионални инициативи за сътрудничество?", пита У Бинбин, цитиран от китайското издание.