Американските борси завършиха деня с ръстове, след като големите технологични компании като Apple и Amazon се представиха особено добре, докато инвеститорите продължават да са оптимистично настроени и смятат, че Вашингтон и Пекин може да постигат търговска сделка, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 257 пункта и отбеляза първия си тридневен ръст от 28 ноември насам.

S&P 500 приключи търговията с 0,97% увеличение, насърчен от комуникационния сектор и този на компаниите за недвижими имоти.

Технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 1,1 на сто.

Книжата на Apple записаха 1,9% ръст, след като главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук се опита да разсее част от опасенията за бъдещето на технологичния гигант. В интервю за CNBC той обясни, че "екосистемата на Apple никога не е била по-силна". Миналата седмица компанията обяви, че свива прогнозата за тримесечните си приходи, а като причина за това посочи забавянето на икономиката на Китай. Кук също така заяви, че е доволен от информацията "в реално време", която получава във връзка с търговските преговори между САЩ и Китай.

 

Книжата на Amazon записаха 1,66% ръст на стойността, а тези на Facebook - 3,26%. На зелена територия приключиха и акциите на Netflix и Alphabet. Тези ръстове допълват към скока, който FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) от края на декември.

"Хората стават малко по-оптимистични. Смятам, че инвеститорите забелязаха, че FAANG са солидни компании и техните оценки се понижиха доста след големите разпродажби", коментира Раян Науман, пазарен стратег в Informa Financial Intelligence.

Днешните борсови движения бяха на фона на преговорите, които продължават да водят двете най-големи икономики в света, в опит да решат търговския си спор. Американският търговски секретар коментира в понеделник, че двете световни сили могат да постигнат споразумение, "с което да живеят и което да адресира ключовите проблеми".

Акциите на банките не се представиха добре. Стойността на книжата на J.P. Morgan Chase се понижи с 0,2 на сто. На червено се озоваха и тези на Wells Fargo и Bank of America.

Производителите на чипове също не завършиха деня положително. Nvidia и Applied Materials записаха съответно 2,5% и 4,05% спад на цените на акциите. Това се случи след като Samsung понижи прогнозата за печалбата си за четвъртото тримесечие заради по-слабото търсене на чипове за памет.