Във вторник ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, се съгласиха да удължат намаляването на петролните добиви до март 2020-а година в стремеж да подкрепят цените на суровия петрол на фона на отслабващата световна икономика и на растящото петролопроизводство в СЩ.

Алиансът, известен като "ОПЕК +", започна да намалява доставките на петрол от 2017-а година насам, за да предотврати по-драстичен ценови спад с оглед на растящата конкуренция от страна на Съединените щати, които изпревариха Русия и Саудитска Арабия, превръщайки се в последно врем е в най-големия производител в света.

В резултат на тези съкращения петролните фючърси поскъпнаха с над 25% през първата половина на настоящата година, след като Вашингтон затегна санкциите срещу членовете на ОПЕК Венецуела и Иран, което доведе до спад на петролния износ.

Вчерашното одобрение на удължаването на споразумението за ограничаване на съвместното производството с общо 1,2 млн. барела на ден дойде след подобно решение сред членовете на ОПЕК ден по-рано.

На срещата във вторник бе постигнато съгласие и за харта за дългосрочно сътрудничество между производителите от ОПЕК и производителите извън картела, начело с Русия.

Това удължаването на пакта във формата "ОПЕК+" вероятно ще разгневи американския президент Доналд Тръмп, който поиска от лидера на картела Саудитска Арабия да доставя повече петрол и да помогне за намаляване на цените на важната енергийна суровина, ако Рияд иска военната подкрепа на САЩ в противопоставянето му с Иран.

Скокът на цените на петрола може да доведе до по-скъп бензин и в рамките на САЩ, което е ключов въпрос за Тръмп преди предстоящите догодина президентски избори, които той се надява отново да спечели.