Не се очакват преки загуби за българските производители след Брекзит, тъй като около два процента е износът на български земеделски и хранителни продукти за Великобритания. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в Пловдив след като официално откри Международната селскостопанска изложба "Агра 2019".

При Брекзит без споразумения в нашия отрасъл, търговията на плодове, зеленчуци, животинска продукция и живи животни ще преминава по правилата за търговия с трети страни, както с арабските държави и тези извън ЕС, а според министъра това означава повече документация и сертификати.

По отношение на забрани за улов на риба Порожанов поясни, че няма забрани. Единствено има забрана за улов над квотите или над разрешените количества, само за калкан и цаца. Квотата за улов на калкан е по-рестриктивна, дори миналата година успяхме да я вдигнем с една трета, посочи министърът.

До момента плащанията към земеделските производители вървят регулярно. През декември са разплатени над 650 милиона лева за обвързаното производство в животновъдството или първото базово директно плащане. През януари са доразплатени акцизът и пряката национална помощ в животновъдството, сега се плащат по втора ос част от необлагодетелстваните райони. С ДФЗ ще се опитаме да изтеглим плащанията за обвързаното производство за плодове и зеленчуци от април в март или това са близо 75-80 милиона лева, добави министърът.

От днес до 24 февруари в Пловдивския панаир се провежда петото издание на Мегафорума за агробизнес, храни, вино и оборудване, който включва международните изложби "Агра", "Винария", "Фудтех" и "Вкусове от Италия". Форумът показва промените и развитието на отраслите по цялата верига от полето до трапезата и комплексни решения за нейното усъвършенстване. В бизнес събитието се предстваят над 650 фирми от 30 държави, от които 119 са нови, присъстват производители от над 170 бранша. В конкурса за иновации участват 68 нови продукта и разработки, сред които 15 от световен мащаб и 11 от европейски мащаб.