Преди една седмица френската компания Autodis, голям играч в сектора на дистрибуцията на резервни части, се отказа от листване на борсата. Във вторник това направи и лионската биотехнологична компания Elsalys. Явлението не е изолирано. От началото на януари 16 компании в Европа са отложили за неопределено време плана си за листване на борсата, съобщава френското издание Les Echos, цитирано от Инвестор.

"На практика това е една на всеки две компании през второто тримесечие, нещо, което не е виждано почти никога", отбелязва представителят на HSBC Сирил Кур. Последния път, когато отложените листвания на компании на борсата са били толкова много, е третото тримесечие на 2015 г., когато са под 25%.

Изглежда, че нито една от европейските борси не е пощадена от тенденцията.

В средата на април в Швейцария китайският конгломерат HNA Group трябваше да отложи за неопределено време листването на борсата на Swissport Group, подразделението си за наземни услуги в авиацията, което очакваше да й донесе 2,28 млрд. евро. Три седмици по-рано компанията беше принудена да се откаже от листването на друг свой филиал, Gategroup, специализиран в кетъринга.

В Германия в началото на май Springer Nature, издател на научни списания, също отложи планове за листване на борсата. А във Великобритания в средата на април инвестиционният фонд Global Diversified Infrastructure замрази проектите си за IPO.