Германия, Франция и Холандия засилват натиска, за да прокарат идеята за създаване на единен европейски капиталов пазар, тъй като компаниите от Стария континент нямат достатъчно възможности за финансиране, предаде ДПА.

Климатичните и технологичните промени, както и решението на Великобритания да напусне ЕС, правят все по-необходимо създаването на съюз на капиталовите пазари, посочват германският финансов министър Олаф Шолц, неговият френски и датският му колега Брюно Льо Мер и Вопке Хукстра в писмо до Брюксел.

Изключително важно е за ЕС да укрепи възможностите си за финансиране на растежа си и за създаването на работни места като необходимо условие за гарантиране на устойчивостта на неговата икономика, пише в писмото, с което ДПА твърди, че разполага.

Потребителите също трябва да имат повече възможности да инвестират пари. В Европа заемите и финансирането се предоставят основно от банките. Когато икономическата прогноза е лоша, те се опитват да отпускат по-малко кредити, а това може да създаде проблеми в реалната икономика.

ЕС вече прие редица мерки през последните години, включително и по-голяма подкрепа за зелените инвестиции и въвеждането на частна пенсионна система за целия ЕС.

Сега Германия, Франция и Холандия предлагат да се създаде независима работна група на високо равнище, която да разработи по-добри решения за един обединен капиталов пазар, чийто окончателен доклад да бъде представен не по-късно от 30 септември.

Резултатите би трябвало да послужат като пътна карта за следващата Европейска комисия. Сегашната ЕК приключва мандата си на 31 октомври