Европа ще загуби световната надпревара за съхранение на енергия, освен ако правителствените търгове по темата не започнат да стимулират този вид гъвкава мощност. Това е една от препоръките на ново изследване на основаната през 1923 година консултантска компания в областта на енергетиката Wood Mackenzie, цитирано от Renews.

Изследователите заявяват, че САЩ и Китай увеличават съоръженията за съхранение на енергия в сравнение с развитието на този бизнес в Европа. Главният анализатор на Wood Mackenzie Рори Маккарти, обаче, заяви, че Европа ще продължи да притежава пропорционално повече променлива възобновяема енергия, като вятърна и слънчева енергия, отколкото всеки друг регион по света.

"Докато доставя на ниска цена нисковъглеродна енергия в изобилие, трудният за разпределяне характер на ВЕИ представлява предизвикателство за гъвкавостта на енергийните системи", каза той. "По-специално през месеците на блокиране заради коронавируса през 2020 г. станахме свидетели на въздействието на високото количество зелена енергия върху системата, което доведе до ниски и отрицателни цени на електроенергията. Това показва липса на гъвкавост на системата", добави Маккарти.


Още за бързо растящия бизнес за съхранение на енергия четете на 3е-news >>


"Съхранението на енергия ще бъде в челните редици на това предизвикателство, тъй като технологията може да осигури така необходимата гъвкавост с нулеви емисии на въглерод, като същевременно поддържа цените на електроенергията по-стабилни и достъпни за крайния потребител", каза експертът.

За 2014 г. по-голямата част от сторидж системите са били създадени в Европа и представляват 44% от глобалния пазар. Този процент спадна до 30 на сто през миналата година и се очаква да продължи да се понижава до 20% до 2025 г. и до 13 процента през 2030 година, сочат данните на Wood Mackenzie.

На пазара на хибридни енергийни хранилища "преди електромера" (FTM), който е от ключово значение за успеха на съхранението на енергия, се наблюдава подобна тенденция през последните три години, се казва в съобщението на Wood Mackenzie.

Според Маккарти, глобалният пазар за хибридно съхранение на FTM се разраства, тъй като хибридизацията предлага предимства, включително предоставяне на възможност за доставки на електроенергия при поискване. Това се постига чрез добавяне на устройство, което да прогнозира времето и как това ще се отрази на потреблението в енергийната система (weather dependent generator). Въпреки това в момента има малко на брой подобни системи за съхранение на енергия в Европа.

"Ако погледнем САЩ, които в момента имат най-голям ръст на пазара за съхранение, то плановете в този регион имат потенциал да достигнат 49% от общия кумулативен GWh капацитет до 2030 г.", обяснява Маккарти.

Но в Европа картината е различна, обобщават от Wood Mackenzie. Самостоятелните или хибридни проект за региона са относително малко в сравнение с останалия свят. За разлика от регулаторната структура на САЩ, либерализацията на пазара доведе до отделяне на вертикалните връзки в енергийния сектор, припомнят анализаторите.

Маккарти добави: "И така, случаят за съхранение в Европа се определя от по-широко разпространените играчи на пазара. А не както при сравнението в САЩ - чрез вертикална интеграция отгоре надолу, оценяваща най-доброто цялостно системно решение. Това предложение е на търговска основа с по-високи рискове и финансови бариери", добавя експертът.

Въпреки че липсва развитие на хранилищата, бавно се увеличава признаването на необходимостта от гъвкавост и съхранение на енергия в Европа, добавят анализаторите на Wood Mackenzie.